Dėl padėties Gruzijoje

Turbūt nėra Lietuvoj žmogaus, kuris šiandien nebūtų girdėjęs apie prasidėjusius karinius veiksmus Pietų Osetijoje. Turiu pripažinti, kad šis karas man yra šiek tiek asmeniškas, nes turiu daug draugų Gruzijoje, t.p. su Atlanto sutarties Lietuvos bendrija teko įgyvendinti nemažai projektų Gruzijoje.
Todėl norėčiau išdėstyti ir savo nuomonę šiuo klausimu. Manau, kad nors karas oficialiai ir nepaskelbtas, tačiau Rusijos naikintuvų skrydžiai Gruzijos teritorijoje, bazių netoli Tbilisio atakavimas, nauji žygiai Abchazijoje leidžia teigti, kad Rusija kariauja su Gruzija. Pagal tarptautinę teisę, Pietų Osetija yra Gruzijos respublikos dalis ir bet kokie Rusijos Federacijos savo piliečių "gynimai" yra aiškiai ne vietoje. Jau nuo 1991 metų Pietų Osetijoje vykdomas etninis valymas padarė taip, kad šiuo metu tame regione gyvena tik 30proc. gruzinų ir 70proc. osetinų. Tuo tarpu 200.000 iš namų išvarytų gruzinų gyvena motininės Gruzijos teritorijoje.
Esu įsitikinusi, kad Rusijos Federacija prisidengdama Jungtinių Tautų Organizacijos mandatu įgyvendinti taikdarišką misiją šiame regione palaikė separatizmo apraiškas Pietų Osetijoje ir Abchazijoje kas išprovokavo karinę agresiją prieš suverenią Gruzijos Respubliką. Be to, manau, kad užsitęsęs tam tikros tarptautinės bendruomenės dalies neveiklumas ir nuolaidžiavimas agresyviai Rusijos valdžios politikai skatino vis didėjančią Rusijos Federacijos įtaką šiose Gruzijos Respublikos srityse.
Jeigu tarptautinė bendruomenė nepasimokys iš savo klaidų ir nesiims griežtų priemonių Rusijos agresijai sustabdyti, po kelių metų gali ateiti eilė ir Ukrainai. O gal ir Lietuvai...

Komentarai