Vilniaus dešimtuko dvasia vis dar gyva

Prieš šį NATO viršūnių susitikimą Bukarešte didžiausias klausimas buvo: Ar gaus Ukraina ir Gruzija narystės veiksmų planą? Daugelis buvo skeptiški šia tema. Ypač po paskutinio Angelos Merkel pasisakymo. Be to, visiem yra žinomas ne visai teigiamas Prancūzijos nusistatymas. O kur dar mandagus Nyderlandų mykimas.
Tačiau buvo ir optimistų. Ar bent jau tokiais apsimetančių. Skaičiuojančiųjų UŽ ir PRIEŠ nuomone, rezultatas balsuojant būtų 18:8 narystės veiksmų plano labui. Tačiau NATO neturi balsavimų. Tinka tik konsensusas...
Kam reikia būti dėkingiems už NATO viršūnių susitikimo metu išpeštą pažadą gruodžio mėnesį vyksiančio NATO gynybos ministrų susitikimo metu peržiūrėti Ukrainos ir Gruzijos padarytą pažangą? Juk daugelis tikėjosi paprasto NE.
Mano giliu įsitikinimu, viską nulėmė Vilniaus dešimtuko griežtas nusiteikimas. Šios šalys vis dar pamena ką reiškia jausti nuolatinę grėsmę iš savo didžiųjų kaimynų. Aišku, priimtam sprendimui nepamaišė ir JAV daromas švelnus spaudimas.
Belieka tik vienas retorinis klausimas. Koks įmanomas ES ir NATO solidarumas ir tarpusavio pasitikėjimas, kai už energetinius mainus, esančius už šių organizacijų ribų, įkeičiamos valstybių pozicijos esminiais demokratinių vertybių klausimais?
Tiesiogiai iš Bukarešto

Komentarai